dimecres, 9 de maig del 2018

El so digital. El so mono i el so stèreo

A la unitat 7 estem descobrim què és allò del so digital. Hem vist com al llarg del segle XX s'han creat nous instruments, molts inspirats clarament en instruments acústics, els quals emeten sons anomenats digitals, els quals vibren mitjançant estímuls electrics. Aquests sons electròfons es poden transformar en sons digitals, és a dir, es poden manipular o modificar quant a l'altura, durada, intensitat o timbre mitjançant unes taules de so o mitjançant programaris d'ordinador: els editors de so.

Per entendre tot això hem de saber que quan escoltem so enregistrat, aquest so ha estat, molt probablement, editat (modificat) per a que el poguem escoltar d'una determinada manera i tenir unes sensacions sonores que d'una altra manera serian impossibles d'apreciar. La música al cinema està editada d'aquesta manera, és per aquest fet que quan anem a una sala de cinema tenim sensacions sonores força espectaculars molt properes a la realitat.

TEST DE SO I
En aquest exemple veiem com s'aprecia el so segons s'escolti per un sol altaveu o auricular o pels dos alhora. El resultat sonor és ben diferent.




TEST DE SO II
En aquest exemple apreciem com quan escoltem música enregistrada no tots els instruments sonen pel mateix altaveu o auricular. Alguns sons sonen per un i d'altres, per un d'altre. És allò que s'anomena: el so stèreo.




EXPLICACIÓ DE SO MONO I DE SO STÈREO




TEST DE SO SURROUND
Es tracta d'una tècnica que consisteix en envoltar a l'oient de diferents fonts sonores independents (diferents altaveus) per a enriquir la qualitat del so. Moltes sales de cinema ja tenen aquests sistemes d'àudio. Fins i tot, la nostra aula de música el té.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada